Westeinder ontmoet Grou en Monnickendam winter 2018

Deel 1: Na de jaarvergadering van de Westeinder ging het natuurlijk weer kriebelen, we wilde eigenlijk weer naar Zweden maar in Januari is het al zo snel donker daar, maar ja, je hebt het niet voor het uit kiezen,er moet wel eerst ijs liggen. En begin Februari was het zover, Piet Ploum was de troepen al vooruit gegaan en berichtte waar het kon, eerst werd het Vasteras, maar uiteindelijk Eskiltuna aan de overkant.

Sundbyholm op precies te zijn, maar het was moeilijk op een hotel of appartement te vinden, het enige verblijf dicht bij het water was een “super de luxe villa” met Sauna en bubbelbad (voor Margreet) en bioscoopzaal (voor Robbert Lammers), nu staat Zweden er niet om bekend dat het zo goedkoop is, dus dit was aardig aan de prijs, maar we waren met z’n vijven, en we hadden kok Remy Kok mee, die heerlijk in de riante keuken ging koken, dus was het te doen.

Natuurlijk zetten wij gelijk de boten op het ijs en ook de rescue-slee met brommermotor moest getest worden. Het was heerlijk zeil weer en het bleek ook de plek waar Gert-Jan altijd zijn jaarlijks zeilweek heeft en waar Jelle woont. En in de loop van de week kwamen er steeds meer Monnickendammers bij en het werd een bonte verzameling aan ijszeilers en surfers op het ijs. Maar we hadden meer dan genoeg ruimte op het ijs, elke dag zeilden we ongeveer zo’n 110 km op een plaat ijs van 15 bij 7km breed.

En ook hier op het ijs was de catering goed, Gert-Jan braadde de worsten op open vuur.De rescue-slee ging het na wat arbeid het goed doen, de 45 km haalde ie makkelijk en hij bleef goed op het ijs staan. De camper van Gerda en Gerard stond langs het ijs, die konden wij lekker als clubhuis gebruiken om op te warmen en Lex uit Groningen kwam ook nog een paar dagen zeilen.

Kortom Zweden werd overgenomen door de Nederlanders. Het ijs was goed, maar toch ging Jaap er nog bijna doorheen, omdat een scheur vanaf een eiland was doorgelopen, gelukkig hadden we de boot er snel uit. Er waren er weer veel zeearenden op het ijs, als er een tanker in de vaargeul langs kwam, gingen ze eerst daar kijken voor een maaltje om later weer bij de visgaten van de vissers te gaan zitten, wat zijn ze toch prachtig en groot!

Na een week was het weer mooi geweest en eenmaal thuis zaten we nog te hopen op ijs thuis.De berichten voor eind Februari waren veel belovend, maar er werd wel harde oostenwind voorspeld, dus zouden we wel goed ijs krijgen? We wilden het risico niet nemen en in het oosten lag al ijs.

Margreet Elfring H972  -Peter van Klink H461

Deel 2 :IJszeilvereniging Grou had een weekend gepland om te gaan zeilen in Duitsland, eerst wilden ze in januari afreizen, maar wegens gebrek aan ijs, wat toch wel een vereiste is, werd het uiteindelijk 21 ™ 26 februari. Nadat iedereen gearriveerd was in het dorpje Malchow (Oost Duitsland, in een prachtig meren gebied) in het hotel, zijn we de volgende ochtend op zoek gegaan naar zeilbaar ijs. Diverse locaties bezocht, onder andere Goldberg uiteindelijk neergestreken in Plau am See (Alt Swerin), onze tipgever was Pieter Dijkstra, die we daarvoor zeer erkentelijk waren. Het was maar een kwartiertje rijden vanuit ons hotel, dus dat was prettig.

De volgende ochtend was het een stralende dag; mooi om de boel op te tuigen en ons plekje op het ijs een beetje eigen te maken. Pieter, onze held, ging als eerste het ijs verkennen. Altijd fijn dat er zich iemand aanbiedt om als eerste te gaan 🙂 Het was prachtig ijs, dus na Pieter volgde de rest van de kudde.

Gelijk van deze eerste dag maar gebruik gemaakt om een wedstrijd te zeilen. Helaas konden we de Grauwe cup niet verzeilen, want de Grouse wedstrijd organisatoren René Kriege en Rick Schuller waren nog niet op locatie, zij arriveerden later op de avond. Deze eerste dag hebben we zoals het hoort met een borreltje op het ijs afgesloten.

In de loop van het weekend kwamen er steeds meer ijszeilers, van de Brasem (Ron Azir en Ruud Hogeboom), van de Westeinder (Peter van Klink, Margreet Elfring en Jaap van der Weijden) en Piet Ploum, die zo’n beetje de hele winter op doorreis was. Later kwamen er toeschouwers: Ernest Spaas en Daan Schutte.

Zaterdag stond er een forse wind, werd het donker en hadden we sneeuwbuien. De boei was weggewaaid, dus die werd uit het riet geplukt per schaats en ook werd met de schaats weer het ijs verkend. Toch maar de boten opgetuigd en zeilen. Rene en Rick gingen boodschappen doen voor een barbeque op het ijs. Mensen die aan het meer woonden, waren zo gastvrij om ons uit te nodigen na het zeilen bij hen thuis te komen eten en drinken. Het was ontzettend gezellig en echt een prachtige ambiance om de dag af te sluiten.Terug in het hotel nog het gebruikelijke borreltje, hapje eten, douchen en op tijd naar bed.

De volgende dag bij het opentrekken van de gordijnen konden we concludeerden dat er nog steeds een hoop wind stond. Ondanks dat sommigen van ons voorzichtig zeilden, kon het niet uitblijven dat er toch wat ging gebeuren. Pieter zijn mast brak, Peter had een aanvaring met een Duitser, gevalletje Bakboord-Stuurboord, dus flink wat schade, maar Peter maakt alles, dus ook zijn ijszeiler, de volgende dag kon hij gewoon weer zeilen. Een boot weggewaaid die niet op de handrem stond, iemand in een wak gezeild, iemand UIT zijn bak gerold, het was geen saaie dag! Ondanks deze incidenten was het een dag van top snelheden, Joop Mink (H1019) haalde 98 km/pu op een down windse rak. Alle verhalen van de dag doorgenomen wederom bij dat aardige echtpaar aan de rand van het meer.

Na twee dagen harde wind was het volgende dag wat minder alhoewel in de loop van de dag wakkerde de wind weer aan en werd het soms pikkedonker met sneeuwbuien waardoor er slecht zicht was. Een paar Grousters gingen alweer huiswaarts en de rest heeft nog een dagje lekker gezeild met Piet, Jaap, Peter, Margreet, dinsdag zijn wij teruggereden en woensdag de rest.

Al met al een zeer geslaagd weekend, we hebben veel gelachen, Fedde heeft vooral veel gesproken en iedereen heeft heerlijk gezeild. Onze dank gaat uit naar onze verzorgers Rick en Rene, onze ijszeilmaatjes uit Friesland : Pieter Dijkstra (H485), Luuc Wouda (H1078), Rico Wouda (H1107), Fedde vd Werf (H689), Joop Mink (H1019) en Piet Ploum en Boeffie (H472), zeilers van de Westeinder : Peter van Klink (H461(, Margreet Elfring (H972), Jaap van der Weijden (H393), Anne van Niekerk (H938), zeilers van de Brasem : de voorzitter Ron Azir, Ruud Hogeboom (H62), de mono type zeilers : Ernest Spaas en Daan Schutte, zij hebben niet gezeild, wel gesupporterd.

Aanstaande winter hopen we dat we weer met zo’n gezellig Fries weekendje mee kunnen en dan hopen we dat een van ons met de Grouse cup er vandoor gaat!!

Sportieve groet,   Ruud van Wees (H469)   Robert Lammers (H462)

De berichten in Nederland waren matig, veel wakken, de Westeinder lag nog niet dicht, maar Gouwzee wel en daar werd ook al gezeild, met veel media aandacht voor Ton Wesselman en zijn oud-hollandse: klik hier >.

Maar het was daar zo druk, dat we daar niet meer heen gingen, het was vragen om ongelukken en we hadden totaal toch 2 weken lekker gezeild.Ruud Hoogeboom heeft zijn oud-Hollands wel nog uit de schuur gehaald en heeft nog op de Braassem gezeild.

braassem

De Westeinder ging uiteindelijk op donderdag nacht prachtig dicht, maar op Zaterdag ging het al weer hard dooien, jammer hoor, de vorst periode was voor de Westeinder net te kort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s