Over de club

ijszeilvereniging de Westeinder
ijszeilvereniging de Westeinder

In 2017 bestond de ijszeilvereniging 35 jaar.

Het kraken van je houten loperplank, het kletteren van je schinkels op het bevroren water, liggend met ijsmuts en wollen wanten in je zelfgebouwde DN. In 1982 kwamen ze bij elkaar, mannen die wel wat kou konden verdragen als ze met razende snelheden over de westeinder scheurden. Deze kick moet vast gehouden worden, bij zo’n meer hoort ijszeilen en natuurlijk een club, en zo geschiede :

 Een van de ijszeilers van toen was Jan Jongkind, nu het oudste lid van de vereniging. Toen al vond Jan het veiliger om naast de schaatsijsclubs een ijszeilvereniging op te richten, zodat ze elkaar op de Westeinderplas niet in de weg zaten. Samen met ijszeilers Dirk van der Wal, Jos Kempers, Jan van Maanen en Karel  Geel werd de oprichtingsvergadering gehouden in het Kraaiennest bij jachthaven Kempers. Direct al op deze bijeenkomst werden 34 leden ingeschreven. Later werd in overleg met de Gemeente een groot deel van de Westeinderplas  aangewezen als officieel ijszeilgebied. En dit geldt nog steeds. In de loop der jaren is de club verder uitgegroeid naar 62 leden in 2018, ondanks de mildere winters.

In 1985 werden zelfs internationale wedstrijden georganiseerd met een aantal Duitse deelnemers. Een jaar later organiseerde de vereniging het NK met vele deelnemers en mooie wedstrijden. Toen werd Floor Lagerweij Nederlands Kampioen.

Ook werden clubwedstrijden gehouden mits de conditie en veiligheid van het ijs goed waren. Als deze niet voldeden aan de norm werden de wedstrijden afgelast. De Westeinder is namelijk een groot water en het ijs is niet altijd betrouwbaar. Er zijn nogal wat leden door het ijs gegaan en in wakken terechtgekomen, soms met als gevolg dat ze in het ziekenhuis belandden. Zoals in de winter van 1996 toen Jaap van der Weijden zijn been brak en John van de Polder een hamstringblessure kreeg. Beiden belandden in het ziekenhuis op dezelfde kamer. Toen Jan Jongkind enkele dagen later op bezoek kwam zag hij de jongens allebei met de voeten in de lucht aan de beugel boven het bed hangen. Hier zag Jan wel een mooi plaatje in, want met een laken eroverheen leken het net twee ijszeilers op het droge en gelukkig is alles goed gekomen. Later met slechte ijswinters werd zelfs een wakkendiploma in het leven geroepen. Voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen was het drietal keren dat men gezwommen had. Winnaars van dit diploma waren Peter van Klink, Jaap van der Weijden en Karel Geel. Bijbehorende prijs was een waterdicht hoesje voor hun mobieltje door Margreet ter beschikking gesteld.

De vereniging bestaat uit vele handige doe-het-zelvers. Arie Kaslander, John van de Polder, Theo de Kruijff en Dirk van der Wal hebben menig DN gebouwd en Gé Been bouwde in 1998 zelfs drie prachtige Monotypes en later ook een Oudhollandse. Jaap en Peter bouwden verschillende DN’s en in 2014 tevens met Gerard Burgers alle drie hun Westeinder Skeeter die super comfortabel zeilt . Ook werd nog een tweezitter voor Dirk en een Kolibrie ijszeilkajuitboot van John gebouwd. Vele DN’s waren vroeger voorzien van een Jongkind zeil. In die periode werd ook de reddingsslee aangeschaft en sinds vorig jaar is er zelfs een gemotoriseerde ijsscootmobielslede .

De leden met de Monotype zeilden regelmatig wedstrijden in het buitenland. Vanaf 2004 zijn meerdere leden ook met de DN en/of Oudhollandse in het buitenland gaan zeilen tot zelfs in Baikal en Noord Amerika, waar Margreet, Peter en Dideric naartoe gingen.

Vanaf 2009 is het ledenaantal weer toegenomen met wat verjonging, dankzij een goede winter op de Westeinder, een mooi clubkampioenschap na twaalf jaar en een website voor de vereniging ,die door Dideric van Riemsdijk was opgezet. Het was nodig om wat jonge leden te krijgen, want de gemiddelde leeftijd is 60+. Desondanks zijn vele leden van het eerste uur nog steeds actief. Een groot deel van de leden zeilt alleen in Nederland wanneer ergens ijs ligt. Een ander deel zeilt ook wedstrijden en/of voor de fun in het buitenland. De meest favoriete landen waar gezeild wordt zijn Zweden, Polen, Duitsland en Tsjechië. Ruud van Wees, Robbert Lammers en Dideric van Riemsdijk zeilen nog de EK en/of WK in de DN klasse.

Sinds enkele jaren beheert Margreet de nieuwe website en via Facebook is er altijd goede info waar en wanneer ergens goed ijs ligt en Margreet weet dan altijd wel een goed onderkomen te regelen, zoals afgelopen winter in Sundbyholm een supervilla voor ons ter beschikking stond. Daarnaast is zij ook de penningmeester van de vereniging samen met  Jaap en Peter en voorzitter Hans Versteeg vormen zij het bestuur.

Een andere belangrijke man voor de vereniging is Karel Geel. Als bestuurslid binnengekomen en de laatste jaren onze Eerste Hulp man. Karel heeft altijd zijn Rode Kruis medicijnkist bij zich met versterkende middelen inclusief inname materiaal. Wij hopen dat hij deze winter weer meegaat.

Nog enkele wetenswaardigheden van de vereniging: Er zijn drie ereleden, te weten: Jan van Maanen, Jan Jongkind en Dirk van der Wal. Allen een lange periode in een bestuursfunctie en/of actief voor de vereniging.

De clubkampioenen hebben in de loop der jaren af en toe van plek gewisseld. Jaap van der Weijden 2x, Ruud van Wees 1x, Peter van Klink 1x in 2009 bij het laatste kampioenschap en in de Monotype in 1996 en latere edities in het buitenland, Ruud Hoogeboom en Bouwie van Wijk.

Het Ijszeilboten bestand in de vereniging bestaat uit ongeveer 50 DNs. 6 Monotype, 6 Oudhollandse, 3 Westeinder skeeters, 1 Klasse 3 en 6 diverse ijszeilers waaronder 2 zitters, klassieke, en zelfs een kajuit ijszeiler.                                                                                  Inmiddels een rijke historie en nog immer een actieve vereniging ondanks de zachte winters in ons eigen land. In 2016 hebben zelfs meer dan dertig leden in het buitenland gezeild. Dus gezeild wordt er ook al is het niet op de Westeinderplas.

Wij blijven het, net als vele andere ijszeilers, een  fantastische super wintersport vinden.Een vereniging volop in beweging, met elke keer weer nieuwe uitdagingen.

Voor € 15,- kan je lid worden van de club.

Jaap van der Weijden, secretaris

-/..