Westeinder ijsseizoen 2018-2019.

 

De voorbereidingen begonnen al vroeg dit jaar, we zaten te denken aan een caravan-clubhuis annex trailer, omdat we zo vaak staan te blauwbekken in Zweden omdat daar niets open is in de Winter.

Jaap en Peter kwamen terug bij een caravan-boer , die total loss caravan verkocht ,die nog 1x gebruikt konden worden op een muziek festival en dan inderdaad geheel uitgewoond zou zijn. De eerste 2 caravan, trapten ze dan ook door de vloer heen, dat was het niet dus.

Toen zagen ze DE caravan, behoorlijk uitgefikt, maar wel met een jong onderstel, kenteken en anti slinger koppeling, dat werd hem dus, het was één grote puinhoop in DE caravan, maar hij moest toch geheel leeg.Vanwege de grote ijszeilers van Jaap en Peter en de masten werd het gasflessen hokje ook nog wat langer gemaakt door Peter en hij sloeg aan het timmeren.,De brandplekken in plafond en muur werden gerepareerd en alles werd geschilderd door Jaap en Engelien,.

iIJzeil opberg balken bedacht, opklapbanken gemaakt en een wegneembaar kacheltje door Margreet gekocht. ( vond ik erg belangrijk)Westeinderijszeil-stickers voor de gaten aan de buitenkant geplakt,   Kortom zeker 1 maand werk, maar dan heb je ook wat.Er werd een strenge winter voorspelt, maar niets gebeurde.mIk zou een weekendje gaan schaatsen in Zweden met mijn zus en zwager, maar die waren ziek in dat weekend.Maar ik dacht, wat nu? Ik kan mijn ticket niet annuleren, Dus Jelle Herrema in Eskilstuna,maar gebeld, hoe is het ijs daar? Jelle had ik vorig jaar alleen even gesproken toen we ijszeilden in Sundyholm en ik wist dat Gert-Jan er elk jaar naar toe ging.

Ja, het ijs was goed, ze stonden er net op, dus ik er heen, na een dagje schaatsen en kennismaking met Jelle en Evelien, bleek ik te mogen zeilen in een klasse 3 ijszeiler, dat was wel gaaf ! maar het woei behoorlijk, dus dat was even wennen, ook aan de voetbesturing, maar het ging prima.

Wat gaat dat ook hard!, maar wel rustig in de bewegingen en het liften, ook dankzij een polyester buigmast, die ze daarvoor hebben ontwikkeld.Dus samen met buurman Pår en nog wat andere Zweedse zeilers 3 dagen heerlijk gezeild en het thuisfront natuurlijk Jaloersss…..

De avonden at ik bij Jelle en Evelien, wat erg gezellig was, we hadden gesprekstof zat en ik sliep in een warme trekkershut op de camping vlak bij.De mannen zaten ondertussen te stuiteren om weg te gaan, ook om DE caravan natuurlijk uit te proberen.De jaarvergadering was geweest, waar is het ijs?Ruud en Robbert waren ondertussen vertrokken voor het EK, maar er was nog geen goed zeilijs gevonden.mHet EK werd zelfs uitgesteld, terwijl alle wedstrijdzeilers al ergens in Europa aan het rijden waren en zaten te wachten op berichten.

Ruud en Robbert besloten naar Zweden te gaan, volgens hun de beste kans, maar het werd dus eerst Estland en toen iedereen er bijna was, werd het toch Polen. Ga maar 1000 kilometer terug rijden.Ruud en Robbert besloten gelijk in Zweden te blijven en Piet Ploum zat er ook. Eerst gekeken bij een meertje vlak bij Dideric, om, via een meertje aan de oostkant onder Stockholm, een dag later bij Sundyholm , vervolgens in Mariestad terecht te komen, daar was het eindelijk lekker zeilen. Toen we deze berichten hoorden, gingen we op pad, Peter, Margreet, Karel Geel en Jaap met DE caravan naar de pont in Duitsland, gelukkig hadden we goed weer onderweg, degene die een dag later vertrokken hadden in Duitsland erg slecht weer.

Van de pont af in Goteborg , begon het gelijk te sneeuwen, onderweg naarMariestad, nog even Remy Kok van het vliegveld gehaald, zijn ijszeiler zat ook bij ons in DE Caravan.
We hadden via airbnb weer een prachtige Villa met alles dr op en dr aan gehuurd, het is afzien dat ijzeilen.Gelukkig viel de sneeuw op het ijs mee en was er ook wel weer afgewaaid.Ruud en Robbert bleven nog 1 dag zeilen en DE caravan moest worden ingewijd, met beerenburg, gluwein, warme choco en worstjes van de kachel.

DE caravan beviel goed, vooral de kachel, ook ’s morgens zaten we er lekker.Ja, zei Peter, dat dacht ik al, hup eruit!, ijszeilen jullie, de kachel gaat vanmiddag pas aan.Gert-Jan en kornuiten waren ook gearriveerd en even later Anne van Niekerk met eigen vervoer.Gezamenlijk hebben we een wat langere tocht naar Mariestad zelf gemaakt.’s Avonds werden we verrast met een Eland in de tuin, die had ik nog niet gezien en komt ie gewoon langs.

De woensdag ging met het vliegtuig weer naar huis omdat ik zondag weg ging om te skiën in Canada, ik kan nu vertellen waar de kou zat, daar namelijk, ze hebben 6 weken -30graden gehad en ik dus ook, echt kouddd.,Op de plek waar DE caravan stond, mochten we opeens niet meer staan van een aantal omwonenden, die blijkbaar de hele dag niets anders te doen hebben dan te klagen en te zeuren

Het was nou ook niet zo dat we, wilde after-parties hadden met harde muziek en naakt lopen….(als hang-ouderen) maar een drankje dan weer wel.Gelukkig waren er ook veel leuke mensen die even een praatje kwamen maken en de ijszeilers bekeken en het wel leuk vonden. Volgende keer DE caravan gewoon maar op het ijs, dat is gelukkig nog steeds van niemand

In maart zijn Peter en ik nog een lang-weekend naar Stockholm geweest, we hebben daar een dag in Uppsala kunnen ijszeilen met de Nora uit 1917 een grote ijszeiler met 2 bakken waar in totaal ongeveer 8 mensen in kunnen.De boot weegt 1000 kilo, dus je hebt wel wat wind nodig, maar die mazzel hadden we en ddarbij een prachtig zonnetje en als ie gaat, dan gaat ie ook!, kortom een geslaagd seizoen.

Margreet- namens de Westeinder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s