een ijszeilverslag 2017

Winter 2016 – 2017 it giet net oan

De winter begon voor ons met een bezoek aan ijszeilvereniging Grouw om een lezing te houden over de zeiltocht naar de Zuidpool en die wij hebben herhaald op onze jaarvergadering. Over ijs gesproken!

Na de druk bezochte jaarvergadering van de Westeinder, waar bleek dat zeker 35 man/vrouw naar het buitenland is geweest om te ijszeilen en er weer veel (sterke) verhalen werden verteld, begon het weer te kriebelen.
Dus toen we dan ook hoorden dat er ijs lag in Zweden, Vasteras, moest de “Honger” gestild worden en gingen we met z’n vieren op pad.
Lekker relax met de ferry naar Gotenborg en dan nog 1 dag rijden. De trailer kon terecht bij de roei-kanoclub, waar al een aantal ijszeilers stonden
We vonden een studenten appartement wat nog redelijk betaalbaar was, met een pizza annex kebab tent om de hoek. Waarschuwing: neem daar nooit 2 broodjes kebab, want dat krijg je echt niet op! Het komt je oren uit, vraag maar aan Ruud.

Op weg naar het ijs was er gelukkig ook een Lidl, dus de pecanbroodjes ( Peter’s favoriet) en biertjes konden worden ingekocht.

De temperatuur was rond het vriespunt, maar het ijs was goed en dik en er was een lekker lopend windje.

Het barste hier ook van de Japanners en ander Aziatisch volk, dat ging schaatsen met gids richting Stockholm en dan zeggen ze dat Nederlanders schaatsgek zijn! en allemaal op de Zweedse schaatsen en prikstokken.
We begrepen dat het mogelijk was om helemaal naar Stockholm te schaatsen, er loopt wel een vaargeul door het ijs, waar regelmatig grote tankers door heen komen, maar die loopt parallel aan het land. Wel een gek gezicht die grote schepen die door het ijs varen en je kon aardig dicht bij de vaargeul komen.

In weekend is er de Zweedse ranking, waar Ruud en Robert aan mee deden, ook kwam er ff voor het weekend een Nederlandse delegatie over. Ook weer een ontmoeting met Stefan Bokfors, die daar in de buurt woont en die we kennen van de Baikal-trip. Helaas was er Zaterdag geen wind, dus schaatsen aan om even bij het onderwater-hotel te kijken, die in de winter wel gesloten is. Jammer.

‘s Avonds even shoppen bij de Zweedse Decathlon om schaatsen en warme ijsschoenen te kopen. Daar zijn we goed geslaagd.

Ook Gert-Jan komt nog even langs, die op zijn winter-logeer adres zat aan de andere kant van het ijs, maar toch even gedag kwam zeggen.

Na het weekend hadden we het rijk weer alleen en hebben we nog heerlijk kunnen zeilen, helaas heb ik wel 2 loperplanken gebroken, gelukkig hadden we genoeg bij ons.

Op Donderdag ging ik met de trein naar Stockholm om daar in het Boeing-hotel in de motor onder de vleugel te slapen, erg leuk! om de volgende dag naar Dusseldorf te vliegen en “das Boot-show” te bezoeken. Ik kan dan op zaterdag morgen toch nog net even schaatsen in Loosdrecht en de Westeinder, al hoe wel de laatste het nogal krakerig was, Peter kan dan nog in een stevig hoekje met de RC-ijszeiler aan de gang. Maar zondag dooit het als een gek, dus “it giet net oan op de Westeinder!”

Kortom een goede winter! Alleen jammer dat we net niet op de Westeinder konden zeilen! Wij sloten in maart de winter af in Fins lapland met skiën, sneeuwscooteren, ijswak zwemmen, honden-slee en Noorderlicht! Helemaal happy.

Margreet Elfring

Ook dit jaar wilden we nog een keer in februari ergens gaan zeilen, het liefst niet te ver weg. Na wat informeren hoorden we dat het Duitse kampioenschap gezeild kon worden in noordoost Duitsland, net over de Poolse grens en in een dag te rijden. Dideric en nog een paar jongens zouden er ook naartoe gaan.

De wedstrijden waren op 11-12 februari op het Achterwasser bij Zempin. Ik heb Dideric gebeld op zaterdag en hij kon vertellen dat het ijs er prima was. Toen zijn wij de volgende ochtend op tijd vertrokken met Karel, Peter en ik. De trailer stond al geladen klaar.

Toen we aan het eind van de middag in de buurt van het meer waren, kwamen we al vele deelnemers tegen op de terugweg van het Duitse kampioenschap. Het ijs lag er prachtig bij, geen sneeuw en overdag +2◦ C. en ’s nachts -2◦ C.

We hebben daar met nog enkele Duitsers vier dagen op een prachtige ijsplaat heerlijk gezeild.

Ons hotel was supergoed, waar wij, als ijszeilers voor de deur konden zeilen en bovendien een prima restaurant erbij. Er was zelfs een sauna en wellnesscentrum beschikbaar. Dit is echt een plek om te onthouden, wie weet weer voor een volgend jaar.

Ruud van Wees en Robert Lammers hebben tot slot nog mee gedaan aan het EK en ook is er weer een groep naar de jaarlijkse week in Polen afgereisd.

Peter van Klink H461 en Jaap vd Weijden Westeinder ijszeilvereniging

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s