Valt er iets te zeggen over de komende winter 2016/2017?

Klik hier voor de hele uitleg  winter voorspelling van Ron van Engelen >   
volgens Ruud van Wees, de beste die er is!

Ron van Engelen:Valt er iets te zeggen over de komende winter 2016/2017?

Hoewel seizoensverwachtingen nog steeds in de kinderschoenen staan zijn er de laatste 5 tot 10 jaar redelijke successen geboekt bij met name de winterverwachtingen. Een aantal weerbureaus en klimaatonderzoeksinstituten stellen maandelijks hun seizoens- en maandverwachtingen. Veel vragen komen er de laatste tijd binnen of er al iets zinnigs gezegd kan worden over de komende winter. Feitelijk is het antwoord nee dat kan niet. Waarom niet? Omdat een aantal factoren die het winterweer beïnvloeden nog niet bekend zijn.

Nederland heeft zoals bekend een zeeklimaat. Kenmerkend voor het zeeklimaat zijn in winters de vaak overheersende zuidwestenwinden. Lagedruk boven IJsland en hogedruk bij de Azoren en daartussen een sterke zonale westelijke stroming. Er komen natuurlijk ook koude winters voor in zeeklimaat landen maar deze zijn in de minderheid.

Welke factoren zijn of kunnen van invloed zijn op winterweer?

  • Enso (El Niño Southern Oscillation)/ een sterke El Niño of La Niña
  • Temperatuurverdeling gehele Atlantische oceaan/ SST (Sea Surface Temperature)
  • Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO) (10 jarig stromingspatroon op de Atlantische oceaan)
  • AO-NAO index (kracht poolwervel/ stratosferische polar vortex)
  • IJsbedekking Noordpool in de herfst
  • Interactie/energieuitwisseling tussen troposfeer en stratosfeer (SSW’s Sudden Stratosferic Warming/ zie onder voor uitleg)
  • Zonneactiviteit
  • Snelheid sneeuwbedekking Siberië en (Europees)Rusland in oktober

Verder zijn er nog een aantal factoren maar de belangrijkste staan hierboven. Bij de voorlopige en definitieve winterverwachting zal ik verder op deze factoren ingaan en wat deze voor een gevolgen kunnen hebben op de luchtdrukverdeling en daarmee dus de windrichting.

Wat zeggen de seizoensverwachtingsmodellen tot nu toe? 15-10-2016

Voor de maanden december t/m februari wordt er uit gegaan van normale klimatologische omstandigheden waarbij de maand december waarschijnlijk de grootste kans op koudere perioden met vorst en sneeuw. Alle genoemde indicatoren in ogenschouw nemend komt het het Ecmwf met het volgende VERWACHTE stromingspatroon:

Een grotendeels geblokkeerd stromingspatroon met veel hogedruk boven Rusland, Scandinavië en Groenland. Ook wordt herhaaldelijk een ridge (rug) van hogedruk boven de Britse eilanden ingetekend. Deze drukverdelingen betekenen dat de wind vrij vaak de noord en oosthoek opzoekt en dat er weinig neerslag komt. Dit klinkt voor de winterliefhebber als muziek in de oren echter er zijn nog veel mitsen en maren.

IRI en CFS verwachten op dit moment een normale winter met zowel zachte als koudere perioden. Onderaan deze pagina staat de verwachting van het CFS en IRI. De enige weerdienst die afwijkt zijn de Duitsers. Zij verwachten opnieuw een gemiddeld 2 graden te zachte winter.

Conclusie een normale winter. (zeer voorlopig!!)

Het oogt allemaal een stuk kouder dan de vorige winters (kan ook haast niet anders) maar het is natuurlijk nog erg vroeg. Wat wel opvalt is dat er vrij veel eensgezindheid is in de lange termijn verwachting tussen Ecmwf, IRI en CFS. Een normale winter lijkt op dit moment dus waarschijnlijk. Ik zeg het nogmaals het is nog uitermate vroeg voor een enigszins betrouwbare winterverwachting omdat nog niet alle gecompliceerde factoren bekend zijn. Verder zijn lucht- en watertemperaturen op het gehele noordelijke halfrond dichtbij recordwaarden en zonder rigoureuze veranderingen in de atmosfeer zal het warmere weer voorlopig aanhouden. Eind oktober een update van de winterverwachting.

Tot zover de verwachting van de computers. Wat ik zelf belangrijk vindt zijn de gedragingen van de AO-index>. Deze begon de vorige winters positief. Steeds werd verwacht dat de AO-negatief zou worden maar uiteindelijk gebeurde dit zeer laat in de winter (febr./maart). De AO is nu negatief. De verwachting is dat deze de komende maanden normaal tot negatief blijft. We hebben dus (als dit uitkomt) een andere beginpositie ten opzichte van de vorige zachte winters. Zoals denk ik bekend is betekent een negatieve AO een zwakkere straalstroom (polar vortex) en een grotere kans op blokkades. Als nu ook de NAO nog negatief gaat worden dan wordt de kans op koud winterweer groter. Vaak kijken dus naar de pagina NAO-AO index>.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s